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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Hortaliças; Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
18/11/2021 |
Data da última atualização: |
23/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SPRICIGO, P. C.; PILON, L.; TRENTO, J. P.; MOURA, M. R. de; BONFIM, K. S.; FOSCHINI, M. M.; MATTOSO, L. H. C.; FERREIRA, M. D. |
Afiliação: |
POLIANA C. SPRICIGO, Universidade de São Paulo; LUCIMEIRE PILON, CNPH; JÉSSICA P. TRENTO, Universidade Federal de São Carlos; MÁRCIA R DE MOURA, Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Engenharia; KELY S. BONFIM, Universidade Estadual Paulista Faculdade de Engenharia; MILENE CORSO MITSUYUKI, CNPDIA; LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA; MARCOS DAVID FERREIRA, CNPDIA. |
Título: |
Nano-chitosan as an antimicrobial agent in preservative solutions for cut flowers. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Chemical Technology and Biotechnology, v. 96, n. 8, p. 2168-2175, Aug. 2021. |
Páginas: |
8 p. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Na publicação: Milene C Mitsuyuki. |
Conteúdo: |
Cut flowers require proper postharvest stem hydration to prolong vase life. Nano-sized chitosan is an effective antimicrobial agent that has several potential agricultural applications. In this study, we compared the efficacies of solutions containing chitosan nanoparticles, regular chitosan particles, citric acid, and distilled and tap water controls in treating cut gerbera inflorescences during postharvest storage. Relative water uptake (RWU), transpiration rate (TR), water balance (WB), ligule color, solution pH, stem bending, stem-end blockage, and counts of bacteria, mold and yeast were investigated. The solution containing chitosan nanoparticles prevented stem bending, enabled higher RWU (41.8 g kg−1 day−1), established a suitable WB, and controlled microbial growth more efficiently than the other solutions. The chitosan nanoparticle solution strongly inhibited molds and yeasts. The results of this study demonstrated that nano-chitosan is a promising postharvest preservative for cut gerbera.
inflorescences. |
Thesaurus Nal: |
Chitosan; Microorganisms; Water uptake. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01833naa a2200265 a 4500 001 2141115 005 2024-01-23 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSPRICIGO, P. C. 245 $aNano-chitosan as an antimicrobial agent in preservative solutions for cut flowers.$h[electronic resource] 260 $c2021 300 $a8 p. 500 $aNa publicação: Milene C Mitsuyuki. 520 $aCut flowers require proper postharvest stem hydration to prolong vase life. Nano-sized chitosan is an effective antimicrobial agent that has several potential agricultural applications. In this study, we compared the efficacies of solutions containing chitosan nanoparticles, regular chitosan particles, citric acid, and distilled and tap water controls in treating cut gerbera inflorescences during postharvest storage. Relative water uptake (RWU), transpiration rate (TR), water balance (WB), ligule color, solution pH, stem bending, stem-end blockage, and counts of bacteria, mold and yeast were investigated. The solution containing chitosan nanoparticles prevented stem bending, enabled higher RWU (41.8 g kg−1 day−1), established a suitable WB, and controlled microbial growth more efficiently than the other solutions. The chitosan nanoparticle solution strongly inhibited molds and yeasts. The results of this study demonstrated that nano-chitosan is a promising postharvest preservative for cut gerbera. inflorescences. 650 $aChitosan 650 $aMicroorganisms 650 $aWater uptake 700 1 $aPILON, L. 700 1 $aTRENTO, J. P. 700 1 $aMOURA, M. R. de 700 1 $aBONFIM, K. S. 700 1 $aFOSCHINI, M. M. 700 1 $aMATTOSO, L. H. C. 700 1 $aFERREIRA, M. D. 773 $tJournal of Chemical Technology and Biotechnology$gv. 96, n. 8, p. 2168-2175, Aug. 2021.
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
09/03/2009 |
Data da última atualização: |
09/03/2009 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
ARAGÃO, F. J. L.; FARIA, J. C. |
Afiliação: |
Francisco José Lima Aragão, Cenargen; Josias Corrêa de Faria, CNPAF. |
Título: |
Bean improvement through genetic engineering towards the generation of the first commercial transgenic varieties. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON LEGUME GENOMICS AND GENETICS, 4, 2008, Puerto Vallarta, México. Book of abstracts. Mexico: Universidad Nacional Autónoma de México, 2008. |
Páginas: |
p. 26. |
Idioma: |
Inglês |
Thesagro: |
Biotecnologia; Engenharia Genética; Feijão; Phaseolus Vulgaris. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 00674naa a2200181 a 4500 001 1216272 005 2009-03-09 008 2008 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aARAGÃO, F. J. L. 245 $aBean improvement through genetic engineering towards the generation of the first commercial transgenic varieties. 260 $c2008 300 $ap. 26. 650 $aBiotecnologia 650 $aEngenharia Genética 650 $aFeijão 650 $aPhaseolus Vulgaris 700 1 $aFARIA, J. C. 773 $tIn: INTERNATIONAL CONFERENCE ON LEGUME GENOMICS AND GENETICS, 4, 2008, Puerto Vallarta, México. Book of abstracts. Mexico: Universidad Nacional Autónoma de México, 2008.
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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